26 November 2010

. : Saya Sayang Awak . . Baca Tau ?



Saya sayang awak.. tapi betul ke saya sayang awak ? Awak sayang saya ke ? Kalau sayang , nape awak pegang tangan saya ? Awak nak tengok rambut saya , nak hug saya , nak saya pakai seksi2.. memang la awak tak kasi boy lain tengok saya pakai seksi.. tapi awak tak halal lagi untuk saya kan ? Saya sayang awak ke kalau saya kasi semua tu kat awak ?


Saya sayang awak.. betul , tak tipu.. tapi sayang ke kalau bila dengan awak, saya lalai ? Saya lupa kat Dia yang dah cipta saya, yang kasi saya perasaan cinta kat awak . Saya lupa solat, saya lupa dosa.. saya lupa Tuhan.. takut la..


Betul awak.. saya sayang awak.. tapi saya takut sangat nak sayang awak.. awak baik, selalu solat awal.. tapi kenapa bila dengan saya awak lupa solat ? Masa keluar , kita lalu je depan masjid , tak pernah stop.. tapi kt tempat tak ada orang, kita stop . Beratus duit awak habis untuk saya kan ? Saya hargai sangat.. saya tau awak sayang saya.. tapi kenapa awak tak simpan duit tu dulu.. kot2 ada jodoh , boleh kita kawin . Awak.. saya takut.. takut sangat.. takut bila ingat apa yang kita dah buat . Saya nak awak jadi halal untuk saya.. tapi tak boleh la sekarang.. macam mana awak nak tanggung saya ? Kita belajar lagi . Saya nak hidup dengan awak . Saya nak awak jadi imam saya . Nak sangat share everything dengan awak . Saya nak jadi kekasih halal awak.. tapi betul ke cara kita awak ? Saya takut laa.. 


Awak.. saya nak bersama dengan awak forever kat heaven.. tapi layak ke kita pergi heaven kalau kita macam nie ? Macam mana kalau tiba2 Dia panggil kita pergi.. tak kisah la saya dulu, awak dulu atau dua2 sekali.. boleh ke kita pergi heaven kalau Dia panggil kita sekarang ? Kalau la Dia tanya apa yang saya dah buat dengan awk, apa saya nak jawab nanti.. saya malu sangat kat Dia..


Awak.. lama saya fikir.. saya fikir pasal kita . Betul saya sayang awak.. tapi, sampai bila kita nak macam nie ? Saya dah fikir lama.. lepas ni , kalau saya tak mesej awk , tak nak jumpa awak , tak nak call awak , tak nak vc , mms or wc , awak jgn salah faham tau..? saya buat camtu sebab saya sayang awk sangat2.. saya nak forever kat syurga dengan awak.. dulu saya sedih sebab kita jauh.. tapi skarang , saya bersyukur sangat.. Tuhan sayang kita.. kalau dekat, awak boleh agak kan apa kita buat nanti ?


Saya tak tau macam mana nak bagitau awak.. saya nak jaga hati awak , tapi awak sedar tak sebenarnya saya dah kotorkan hati awak . Saya suka goda awak dengan manja saya, dengan body saya . Saya suka buat awak cair dengan saya.. jahatnya saya . Awak , saya banyak dosa.. awak nak ke terima orang macam saya jadi wife awak ? Saya nak bersihkan diri saya sebelum jadi yang halal buat awak.. saya nak jadi the best wife . Baru la awak tak pandang orang lain dah . Saya tak nak susahkan awak dengan saya yang mcm ni . Saya nak jadi bidadari awak . Bukan kat dunia je , tapi kat heaven jugak.. saya nak jadi bidadari awak forever..


Awak.. saya tahu saya tak baik . Banyak sangat kurang dan tak layak nak tegur salah awak.. tapi saya sayang awak . Apa kita buat , bukan ada orang tahu.. siapa lagi nak tegur awak kalau bukan saya ? Saya pun nak awak jadi suami yang boleh pimpin saya ke syurga.. tak nak ke ? Takkan la awak sayang saya untuk hepi2 kat dunia ni aje.. awak tak nak ke pilih saya jadi bidadari awak kat syurga nanti ? Awak.. tolong lah.. saya tak nak dah jumpa awak.. tapi mungkin saya lalai jugak nanti . Syaitan selalu ada dengan saya.. suka je dia kalau saya keluar dengan awak , goda awak.. awak.. tolong la ingat kan saya jugak bila saya lupa . Tolong yea..? Saya lemah sangat.. saya nak jadi kuat untuk awak.. untuk hidup dengan awak .


Saya sayang awak.. macam mana kalau tiba2 Dia panggil kita before kita sempat bertaubat ? Takutnya saya.. awak tak takut ke ? Macam mana kita nak pergi syurga ? Macam mana saya nak jadi bidadari awak ? Saya nak sangat cinta ni kerana Dia.. tapi dengan apa yang kita dah buat, layak ke kita letak nama Dia dlm cinta kita ? Malu sangat kat Dia.. awak , saya nak berubah.. untuk diri saya jugak , untuk parents saya.. tapi , kalau saya berubah , awak still terima saya lagi kan ? Saya nak berubah pun sebab nak jadi the best untuk awak , untuk babies kita nanti , nak jadi mom yg the best.. tinggi betul cita2 saya . Saya pun nak kita jadi pasangan yang educated.. nak sama2 berjaya , tapi educated yang taat padaNya la.. mesti bahagia kan ? Kita ingat Dia, Dia pun ingat kita.. so, boleh la Dia jaga kita nanti..


Awak , kalau la saya pergi dulu.. saya nak tunggu awak kat syurga tau ? Awak doakan la saya biar boleh masuk syurga.. saya nak jadi bidadari yang tunggu awak.. i'll be yours forever.. tapi , kalau awak pergi dulu ? Ya.. saya sedih , tapi saya pun akan doakan awak.. insyaAllah.. nanti awak tunggu la saya kat sana . Mesti ramai bidadari tunggu awak kat sana.. tapi, simpan la satu tempat untuk saya ? Saya nak jadi bidadari awak..


Awak.. maaf kan saya kalau apa yang saya buat dan bagitau ni mengguris hati awak . Saya buat macam nie sebab saya sayang awak . Saya tak tau macam mana nak bagitau awak.. sebab tu saya taip kat sini.. maaf sebab saya post kat sini.. bukan nak bukak keburukan sendiri.. at least mereka yang baca ni boleh jadikan kisah ni sebagai panduan . Ramai kat luar sana kapel then buat macam2.. saya takut nak post kat awak.. tapi saya harap awak tergerak hati nak baca ni . Awak.. dah nak subuh la . Kejap lagi mesti Dia panggil saya.. ingat tau , SAYA SAYANG AWAK ETERNALLY AND INFINITY.. dan saya tunggu awak jemput saya sebagai yang halal untuk awak nanti ok ?





credit to Nur Layyin

 

21 November 2010

. : Soalan Maut




Ada seorang pemuda yang lama sekolah di luar negeri, kembali ke tanah air . Sesampainya di rumah ia meminta kepada orang tuanya untuk mencari seorang guru agama , kiyai atau sesiapa sahaja yang boleh menjawab 3 pertanyaannya . Akhirnya orang tua pemuda itu mendapatkan orang tersebut, seorang
kiyai .

Pemuda  : Anda siapa ? Dan apakah bisa menjawab pertanyaan-pertanyaan saya ?

Kiyai      : Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya akan menjawab pertanyaan anda .

Pemuda : Anda yakin ? Sedangkan profesor dan ramai orang yang pintar tidak mampu menjawab pertanyaan saya .

Kiyai     : Saya akan mencuba sejauh kemampuan saya.

Pemuda : Saya ada 3 pertanyaan :

1. Kalau memang Tuhan itu ada, tunjukan wujud Tuhan kepada saya .


2. Apakah yang dinamakan takdir .

3. Kalau syaitan diciptakan dari api kenapa dimasukan ke neraka yang dibuat dari api, tentu tidak menyakitkan buat syaitan . Sebab mereka memiliki unsur yang sama. Apakah Tuhan tidak pernah berfikir sejauh itu?

Tiba-tiba kiyai tersebut menampar pipi pemuda tadi dengan keras .

Pemuda   : Kenapa anda marah kepada saya? (sambil menahan sakit)

Kiyai      : Saya tidak marah . Tamparan itu adalah jawapan saya atas 3 pertanyaan yang anda ajukan kepada saya.

Pemuda   : Saya sungguh-sungguh tidak mengerti .

Kiyai       : Bagaimana rasanya tamparan saya ?

Pemuda   : Tentu saja saya merasakan sakit .

Kiyai       : Jadi anda percaya bahawa sakit itu ada ?

Pemuda   : Ya !

Kiyai       : Tunjukkan pada saya wujud sakit itu !

Pemuda  : Saya tidak boleh.

Kiyai      : Itulah jawapan pertanyaan pertama.. Kita semua merasakan kewujudan Tuhan tanpa mampu melihat wujudnya . Apakah tadi malam anda bermimpi akan ditampar oleh saya ?

Pemuda  : Tidak .

Kiyai      : Apakah pernah terfikir oleh anda akan menerima sebuah tamparan dari saya hari ini ?

Pemuda  : Tidak .

Kiyai     : Itulah yang dinamakan takdir . Terbuat dari apa tangan yang saya gunakan untuk menampar anda ?

Pemuda : Kulit .

Kiyai     : Terbuat dari apa pipi anda ?

Pemuda : Kulit .

Kiyai     : Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda : Sakit .

Kiyai     : Walaupun syaitan dijadikan dari api dan neraka juga terbuat dari api , jika Tuhan menghendaki maka neraka akan menjadi tempat yang menyakitkan untuk syaitan .




P/S : Silakan share jika suka :)


20 November 2010

. : Boyfriend Saya Seorang Engineer



bukan boyfriend sebenar


Why you should marry an Engineer? Let me tell you why girls should eventually marry an engineer over a Law, Management, Arts or Medical School Graduate. He has three distinct advantages over the rest of the graduates.




Advantage 1: Secure lifestyle

  • An engineer boyfriend can provide you with a secure lifestyle. At 27 years old, an engineer probably has a respectable, stable job that gives him a high income to own a car, invest, have a comfortable life, and get married and buy a house too.
  • Law graduates are still working as a lowly apprentice in law firm.
  • Most Management graduates have just failed on their first business plan.
  • The Arts graduate is still looking for a job.
  • And the Medical school graduate is still living in a hospital.


Advantage 2: Unmatchable industriousness

  • An Engineer boyfriend will dedicate an unimaginable amount of his time and effort to understand you. Engineers strain really really hard to understand their work. You can believe that they will try really really hard to understand women too, just like how they understand their work, once they believe that you are the one. So even if they don't understand you initially, they will keep on trying. Even if they still do not understand, they will figure out the correct method to keep you happy (e.g. buy diamond ring = 1 week's worth of happiness). And once they find out the secret formula, they will just keep on repeating it so that the desired results appear.
  • Unlike the Lawyer who will argue with you.
  • The Management graduate who will try to control your spending.
  • The Arts graduate who will 'change major'. 
  • And the Medical school graduate who will operate on you.

And you know what, it's really so easy to make engineer's believe that You are the 'one'. Say that you like one of their project and they will be hooked to you forever.


Advantage 3: An engineer boyfriend will never betray your trust.

Let me first tell you what is wrong with the rest of the others :
  • The Lawyers will lie about everything.
  • Management graduates will cheat your money.
  • The Arts graduate will flirt, and you probably just look like another cadaver to the Medical school graduate.
  • Your Engineer boyfriend is either too busy to have an affair, and even if he does, he is too dumb to lie to you about that. Hence, an engineer is the most secure boyfriend that you will ever find - rich enough, will keep on trying to understand and please you, has no time for affairs, and too dumb to lie to you. Plus they are cooler than the others.



P/S : Siapa-siapa yang ada boyfriend engineer nie mesti terasa punyea laa . Difahamkan Encik Boyfie saya juga bakal menjadi engineer . Err.. Adakah ianya sangat 'secure' ?

16 November 2010

. : Temuduga Tertutup


 
Semua akan dikehendaki hadir tanpa sebarang pengecualian.

KEKOSONGAN JAWATAN :

a. Ahli Syurga Dari Awal.
b. Ahli Neraka Dari Awal.
c. Ahli Neraka Sementara Kemudian Akan Dilantik Jadi Ahli Syurga.

EMPAT GANJARAN LUMAYAN (khas untuk jawatan a) :

1. Nikmat kubur.
2. Perlindungan di Padang Mahsyar.
3. Keselamatan Meniti Titian Sirat.
4. Syurga yang kekal abadi.

TARIKH TEMUDUGA :

Bila-bila masa secara adhoc bermula dari saat membaca iklan ini.

LOKASI TEMUDUGA
:

Di dalam kubur (alam barzakh).

KELAYAKAN
:

Anda tidak perlu bawa siji-sijil. Anda tidak perlu bawa pingat.Anda tidak perlu bawa wang atau harta (yg banyak). Anda tidak perlu berparas rupa yg cantik, hensem atau berbadan tegap atau seksi. Sila bawa dokumen asal Iman dan Amal.

PANEL/PENEMUDUGA
:

Mungkar dan Nakir.

ENAM SOALAN BOCOR
:

1.Siapa Tuhan anda?

2.Apa Agama anda?

3.Siapa Nabi anda?

4.Apa Kitab anda?

5.Di mana Kiblat anda?

6.Siapa Saudara anda?



CARA MEMOHON :

Anda cuma perlu menunggu penjemput yang berkaliber untuk menjemput anda. Ia akan menjemput anda pada bila-bila masa saja (mungkin sekejap lagi). Ia akan berlembut kepada orang-orang tertentu dan akan bengis kepada orang-orang tertentu. Ia diberi nama Izrail.

TIPS UNTUK BERJAYA DALAM TEMUDUGA TERTUTUP INI
:


Hadis hasan yang diriwayatkan oleh Ahmad Hanbal, yang bermaksud begini: Sabda Rasullah SAW:Sesungguhnya apabila jenazah seseorang itu diletakkan di dalam kuburnya, sesungguhnya jenazah itu mendengar suara terompah (kasut) orang-orang yang menghantarnya ke kubur pada saat mereka meninggalkan tempat itu. Jika mayat itu seorang muslim, maka solat yang dilakukannya ketika beliau masih hidup di dunia akan diletakkan di kepalanya, puasanya diletakkan di sebelah kanannya, zakatnya diletakkan di sebelah kirinya dan amalan kebajikan daripada! sedekah, silaturrahim, perkara kebajikan dan ihsan diletakkan di hujung dua kakinya. Ia akan didatangi malaikat dari aras kepala, maka solat itu berkata kepada malaikat: dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kanan, maka puasa berkata kepadanya: dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kiri, maka zakat berkata kepadanya: dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian di datangi dari arah kedua hujung kakinya dan berkatalah amal-kebajikan: dibahagianku tidak ada jalan masuk. Maka malaikat berkata kepadanya: Duduklah kamu. Kepadanya (mayat) diperlihatkan matahari yang sudah mula terbenam, lalu malaikat bertanya kepada mayat itu: Apakah pandangan kamu tentang seorang laki-laki(muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepadanya? Maka berkata mayat itu: Tinggalkan aku sebentar, aku hendak sembahyang. Maka berkata malaikat: Sesungguhnya engkau akan mengerjakan solat (boleh saja solat) tetapi jawab dahulu apa yang kami tanya ini. Apakah pandangan kamu tentang seorang laki-laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepadanya? Maka berkata mayat itu:Laki-laki itu ialah Nabi Muhammad saw dan aku naik saksi bahawa nabi Muhammad saw itu ialah pesuruh Allah yang membawa kebenaran daripada Allah Subhanahu Wata'ala. Maka malaikat berkata kepada mayat itu: Demikianlah kamu dihidupkan dan begitu juga kamu dimatikan dan dengan demikian juga kamu dibangkitkan semula di akhirat Insya'Allah. Kemudian dibuka baginya satu pintu syurga, maka dikata padanya itulah tempat kamu dan itulah janji Allah bagi kamu dan kamu akan berada di dalamnya. Maka bertambahlah gembira mayat itu.

Kemudian dilapangkan kuburnya seluas 70 hasta dan disinari cahaya baginya" Nampaknya pertahanan kita perlu kuat dari semua aras (kepala, kanan, kiri dan hujung kaki) ! 


Wallahu-a'lam.











13 November 2010

. : Anugerah Blogger Harapan





Aw, kena tag lagi . Kali nie dari Inchek Apie Shileo yang kachaks . Haha . Thanks Inchek Apie, I take it . Nie first time dapat award . Tapi adakah benar aku seorang blogger harapan ? Teett !! Tu belakang cerita . Blogging sekadar hobi . Suka-suka . Sebab aku rasa blogging cuma medium terbaik untuk berkongsi . Sharing is caring . Tak pernah rasa nak famous segala . Tak bawak mati pun , oke ? :)




S1: Kenapa suka blog orang yang bagi award nie?

J1: sebab dia kawan aku :)

S2: Reaksi selepas mendapat award nie?

J3 : Aww, I'm touched ;P

S3: Sila passing award nie

J3 : Nsyzwni & Hanny



11 November 2010

. : Nak Bebel



Sebenarnya post kali nie aku tulis cuma saje nak bebel sorang-sorang . Tak ada informasi langsung . So korang tak payah la baca sangat and komen yeah ? Hee . Emosi tak stabil laa . Bila-bila masa saja boleh menjadi gedik , dan itu adalah sangat tak bagus dan merbahaya okayy . Tambahan pulak masa-masa tak sihat macam nie . Sroot ! Sroot ! *bunyi selsema*




Aku tak sure hala tuju aku ke mana lepas nie . Mana nak sambung study yup ? Tawaran masuk Politeknik JB dah confirm , tapi still menunggu jawapan UiTM untuk kos Art and Design . Interview kat JB pun sudah , tinggal tunggu jawapan saje . Yea , aku dah quit belajar kat UiTM Segamat tanpa perasaan bersalah . Ehehe . Silap aku jugak , pegi terima kos Computer Science tu buat hape ? Dah tau aku nie slow giler Maths ,  ha kan tak macam buang masa je  ambik fakulti Sains & Math ? Kalau macam nie bila nak kawen ? Teett !!


Ikutkan hati nak aje pegi sambung kat JB, dekat la sikit dengan Encik Boyfie . Nak jumpa pun tak la sesusah sekarang nie . Err , dating pun harus la selalu kot ? Tapi demi kecintaanku pada seni, aku nak tunggu jugak UiTM . Nervous la jugak , takut-takut tak dapat  je . Semua artworks aku pun habis semua aku keluarkan tunjuk kat panel temuduga . Kebetulan pulak aku dapat interviewer yang kachak masa tu . Ahaks ! Jadi macam bahagia la jugak . Haa , tengok ? Kan aksi gedik dah keluar ?


Masalahnya sekarang , jawapan UiTM tak tau la kuar bila . Hurm . Sebenarnya.. aku dah bosan giler dok rumah . Hee . Sebab kedengaran jugak  kat rumah nie Puan Mama selalu memberi ceramah bebas . Padahal masa kat Segamat dulu asyik rasa nak balik je ! Yela , kat sini aku tak ada kawan laa . Kawan pun dengan Encik Boyfie sorang  .  Sekarang nie dia dah busy kerja , lepas tu pegi gym , Ahad pegi swimming . Bila balik dah penat , terus tido . Aik.. nak mantapkan body ke Cik Abang ? Jom la kita lawan siapa dapat six pack dulu . Ecehh ! Aku ? Berbelogging saje la cari ilmu . Nak hilangkan rasa bosan semua .




Ok lah , sikit je nie . Thanks for reading guys . Tak lama pun kan bebelan nie ? Tuan puteri nak beradu .

. : Surat Dan Nasihat Cinta Dari Wife Masa Hadapan



Pagi yang indah. Kelas tak ada. So, apa lagi yang lelaki bujang macam aku akan buat bila tak ada kerja? Apa? Tidur? Oh sorry sikit yea. Aku tak ada lah malas sangat sampai asyik nak tidur. Okay fine aku memang tidur pun. Sampai pukul 11 baru lah aku bangun. Awal lah juga. Awal dari kebiasaan.


Aku bangun pun sebab ada benda pelik yang berlaku. Kisahnya macam ni;


Masa aku tengah dok tidur tu, aku di kejutkan dengan panggilan someone. Aku terus buka mata dan pick up phone aku.


"Hello...." Aku menjawab telipon.


"Walaikummusalam!" Dengar suara perempuan di hujung talian.


Aku memang nak kasi salam tadi. Tapi... tak sempat.


"You tengah buat apa ni? Tidur ke?"


"Erm.. Yer"


"Asyik tido je tau. Pemalas."


Perh, kerek betul minah ni.


"Siapa ni?" Tanya aku bila tengok nombor dia tertulis Private Number.


"Siapa I? You tanya siapa I? You agak I ni siapa?"


"Mana la I tau" Jawab aku yang tengah mamai.


"I ni, wife you lah. I call dari masa hadapan."


Aku terdiam berfikir.


"Masa bila pula I kahwin? I belajar tak habis lagi."


"Kan I dah cakap yang I call dari masa hadapan. You muda-muda dah pekak."


Perh, sabar je. Sabar je. Tapi tak apa. Aku layan.


Aku terus bagun dari katil. Aku pergi kat meja Fakh, dan ambil rokok. Then baru aku ingat, sejak bila pula aku hisap rokok?


"Hey, kat masa hadapan nanti, I hisap rokok tak?" Aku tanya perempuan kerek tu.


" Haha. Tak. You still macam dulu. Semua benda tak reti. Merokok pun tak reti. Entah apa yang you reti pun I tak tahu"


Aku diam. Terasa sebenarnya.


"Well, I call you sebab I nak suruh you buat sesuatu" Sambung dia.


"Buat apa?"


"Check mail box you. I hantarkan surat. Khas untuk you"


Selepas dia cakap, terus dia letak phone. Manis betul perangai awek-awek sekarang.


So, aku pergi ke luar rumah dan ambil surat.


Aku tengok-tengok.


Cantik suratnya. Siap ada kesan bedak lagi. Apa tah letak bedak. Orang main perfume dah sekarang. Mana main bedak lagi.


Aku buka dan baca.


*Sila baca dengan nada dan intonasi relax serta bersahaja yea.*






Wahai my ONLY future husband. 


Sorry sebab I hantarkan surat ni kat you. I tulis surat ni adalah sebagai reply kepada surat you yang kerek terdahulu. I tak berniat sebenarnya nak tulis ni. Tapi, apakan daya, you dan kaum you kerek sangat dengan ego masing-masing. Biasalah, boysss.


You, I tak nak lah tulis intro panjang-panjang. So, apa kata kalau I direct to the point je yea.


First of all, I nak bagi tahu yang I paling paling paling paling paling sakit hati dengan cara kaum you mengurat kaum I. I tak faham. Kenapa bila lelaki nak tackle perempuan je, dia mesti gunakan ayat;

"Kita macam pernah jumpa lah. Tapi kat mana yea?" 

You, bertahun-tahun I hidup balik-balik ayat tu yang I dapat. You ingat perempuan tak bosan ke, you? Cheesy punya pick up line (Ayat mengurat) baik tak payah, you. I rasa semua lelaki gunakan pick up line tu mungkin sebab lelaki zaman you dah tak ada idea nak mengurat dah. So, I memang faham kalau kenapa lelaki zaman you ramai yang tak couple dan kahwin lambat.


Sayang, I nak tanya you ni. Lelaki ni memang ada supplier nombor telephone ke? I pelik lah bila tiba-tiba ada orang call I kata nak berkenalan. Entah mana kaum you dapat no telephone I pun I tak tahu. Mesti mintak dengan orang lain. Tak ke you rasa mintak nombor telephone orang lain, dari orang lain adalah satu cara yang tak gentleman langsung?


Pula tu, bila call je, kata nak berkenalan. Tak pun cakap nak berkawan. Tapi kan, mana ada lelaki call perempuan semata-mata untuk berkenalan. Ni mesti nak mengurat punya lah. Macam lah I tak tahu.


Lagi satu kan kan you. I tak faham kenapa bila perempuan tu tak layan lelaki yang mengurat dia, lelaki tu akan cakap yang perempuan tu jual mahal dan sombong? But then, bila perempuan layan, sesedap hati je cakap yang perempuan ni murah dah mudah melayan. What the hell, you?


Dear ONLY you.


Tahukah you bahawasanya kaum lelaki you tu mudah perasan? Bila perempuan tegur and layan lelaki tu dengan baik je, mesti lelaki tu perasan kononnya perempuan tu suka dan nak tackle dia. Padahal perempuan tu just being nice. Can't you boys see that? Can't you?


Hunny, you bagi tau lah kat kawan-kawan lelaki you tu. Kasi tau dieorang, kalau betul-betul suka kat someone tu, mengurat lah habis-habis. InsyaAllah kalau niat iklas boleh je dapat. Dan masa nak mengurat tu, tak perlu lah ayat manis-manis. Ayat-ayat manis akan membuatkan kami (perempuan) berasa geli tau. Dan jangan risau lah kalau muka you all (Lelaki) macam longkang ke apa ke. Kita orang (Perempuan) boleh terima sebab kita orang ni bukan macam you all (Lelaki) yang hanya tengok luaran. Pantang nampak perempuan cantik, terus jadi ulat bulu yang berbulu-bulu. Tak guna.


Tapi kalau dah dapat perempuan selepas mengurat tu, tak payah lah nak touch and go. Masa belum dapat, sayang bagai nak gila. Tapi bila dah dapat, buat dono je. Masa tengah mengurat, rasa bahagia je main tarik tali. Tapi bila dah lama couple, rasa bosan. Semuanya sebab lelaki lah; mudah sangat bosan sengan sorang awek. Actually, you guys patut bersyukur sebab perempuan mudah terima segala kekurangan yang ada kat you all. Tapi you all, sibuk nak macam-macam dari perempuan. Lelaki memang mengada-ngada lah. Tak reti bersyukur langsung.


You, kenapa bila some girl tu dah reject some kaum lelaki, dieorang akan berdendam? Kacau pak we perempuan tu lah, stalk lah, apa lah. What? Everygirl in this world loves you? Diaorang kena terima you sebagai BF? Kalau tak you akan rosakkan seluruh hidup dia? You dan kaum you akan berdendam dengan dia kalau dia reject you? Bleeeh. Patut lah kaum you makin pupus. Agak-agaknya kalau kaum you sama banyak dengan kaum I, mesti huru hara dunia ni. Oh, oh. I cakap pasal kaum you tau. I tak cakap pasal you. I tau you baik. Dan setia.


Dear my ONLY husband.


Hunny, I harap you jaga sikit mata you tu. I tau yang lelaki suka pandang perempuan. I tak kisah pun kalau skali skala you nak cuci mata pandang perempuan cantik sebab lelaki memang dasar macam tu. Tapi jangan salah kan I kalau I pun pandang lelaki. Ah, awal-awal lagi I dah tau mustahil you tak kisah kalau I pandang lelaki. You pandang perempuan boleh. Tapi I pandang lelaki tak boleh. Kenapa yea, you?


Lagi satu. Kenapa it is okay kalau you borak dengan perempuan tapi bila I borak dengan lelaki je, you kata I curang? I borak sebagai kawan. Tapi you tu lelaki. Gatal. Kalau dah borak, mesti dengan perempuan cantik. Lelaki kalau dah dengan perempuan cantik mustahil borak-borak tak ada makna. Huh.


You, I perasan yang you nak cari isteri(s) baik-baik. Tapi perangai you entah  macam apa-apa. Nak jadi imam konon. Sembahyang solo pun banyak tinggal. Nak imam apanya. Doa. Doa apa you reti baca? Doa masuk tandas? You, kita mungkin akan mandi bersama. Tetapi doa masuk tandas tu tak perlulah you lead kan. I pun reti lah.


Hubby. Dalam banyak-banyak benda yang I paling tak puas hati adalah bila lelaki bercakap bab kahwin lebih dari satu. Kononnya sayang sangat kat I so you kawin lebih dari satu so I boleh masuk syurga? Oh pehlis larh. Lelaki memang macam tu. Asal tanya kenapa perlu kahwin lebih dari satu, mesti kasi jawapan "Supaya Isteri pertama boleh masuk syurga dan dapat payung emas di syurga. Hey, banyak lagi cara kaum hawa boleh masuk syurga tau. Asalkan bersolat, puasa, jaga maruah dan metaati suami, sure masuk syurga. Tak payah nak kahwin 2-3-4. Nak kasi isteri pertama masuk syurga konon. Padahal nak menggatal. You ingat kaum I tak tahu? Kaum I tahu semua tu you. Kami comel with the brain tau.


Sebelum kahwin, kaum you asyik rosakkan kaum I. Mintak MMS gambar tak pakai tudung lah. Gambar tak pakai baju lah. Selepas tu, mintak yang bukan-bukan. Tapi bila nak kahwin, sibuk nak cari yang perfect, yang baik-baik dan dara. Kenapa you? Nasib baik lah teruna lelaki tak boleh di tengok. Kalau boleh, memang kantoi lah semua lelaki kat dunia ni tak teruna. Kan? Dan you pulak, you teruna tak you?


Akhir kata dari I, kalau nak mengurat kaum I tu, kasi lah cara kretif sket. Ubah sikit teknik tu. Guna kan inovasi dan kretiviti. Hantar lagu ke. Hantar bunga ke. Tengok lah sikit cerita korea tu. Belajar la dari dieorang. Dieorang tu bukan je hot, hensem, malah romantik. Macam Kim Hee Chul, Kim Hyun Joong dan Lee Min Ho. Btw Hubby you tau, nasib baik kaum perempuan ni tak gila lelaki hensem. Kalau tak, jangan harap ah lelaki Malaysia akan ada awek. Dah lah tak handsome. Tak romantik pula tu.


Well you. The most fragile part in a girl body is her heart. So, take a good care of it. Its nice to see. Nice to hold. But once broken, considered for ever! Ingat tau nasihat I ni. Nasihat iklas dari your future wife. Jaga diri elok-elok sebelum jumpa I."






P/S :  "Kita macam pernah jumpa lah. Tapi kat mana yea?" - Serius aku sangat alergik dengan ayat macam nie okayy ! Macam cerita Doraemon plak main call dari masa hadapan nie . Kan ?

credit to TheOtherKhairul

10 November 2010

. : Novel Ombak Rindu Bakal Difilemkan



Selepas filem Lagenda Budak Setan difilemkan , macam-macam reaksi aku dapat baca kat media . Ada yang positif , ada yang negatif . Personally , aku nampak banyak kelemahan dalam filem tu . Siapa-siapa yang baca novel LBS tu , mesti faham maksud apa yang aku cakap nie . Kan ? Pada aku novel tu masterpiece tau . Bila dah jadi macam tu , rasa macam . . ntah la , tak tau nak cakap macam mana .



Ok lah ! Aku tak nak citer banyak-banyak pasal LBS . Hari nie aku nak cerita pasal novel yang  meletup-letup , Ombak Rindu karya Fauziah Ashari yang bakal difilemkan tak lama lagi . Siapa yang pernah baca novel tapi tak nangis , serius korang memang tak ada perasaan laa . Aku yang baca nak masuk tiga kali , tapi atas tahap kesedihan novel ini yang melampau , secara tak sengaja aku terhabiskan sekotak tisu lagi . Hahak .


nie la ghupe novel tersebut




Izzah adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.

Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.
Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.

Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?



Menurut kata kakakku  Lisa Surihani , pelakon-pelakon yang terlibat adalah seperti berikut :

picit gambar kalau mata tak berapa nak nampak


Personally aku rasa Aaron Aziz sesuai bawa watak Hariz , mungkin cerita nie ada sedikit ganas la kot sebab Hariz nie selalu sepak terajang Izzah nie . Tapi ganas-ganas Hariz nie pun , dia penyayang sebenarnya . Maya Karin sebagai Izzah , quite okay la kot . Tapi dalam novel watak Izzah umur dia 20 tahun , Maya Karin nampak macam matang sangat la pulak . Lisa bawa watak Mila ? Tak sabar plak nak tengok sebab watak Mila nie macam gedik , hehe ! Tapi dia tak lah jahat sangat , ada baiknya jugak . Nobody's perfect kan .





Sebenarnya , aku harap sangat Khabir Bhatia yang direct filem nie . Salute giler kat dia ! Hee . Seriously , sangat jatuh cinta dengan jalan ceritanya . Kelebihan novel nie , penceritaan dia sangat-sangat la detail , dan aku pasti tu la antara sebab novel nie meletup . Harap-harap la filem nie tak hampakan peminat . Sebab bila dah difilemkan dia akan jadi tak berapa nak detail , so pengarah pandai-pandai la masukkan scenes yang menarik so tak lah filem jadi meleret-leret segala , erk ? Tapi bila aku dah tau siapa penulis skrip dia , I felt like ; "OMG !"




P/S : Dengar cerita novel nie ada sambungannya , 'Cinta.. Tiada Akhirnya' . Boleh la ramai-ramai cari lepas nie kan ?


08 November 2010

. : Suai Kenal Blogger . . Berminat ?




Thanks kepada Encik Blogger yang otai , Abang Ben Ashaari sebab sudi buat segmen nie :)


Diakui aku sangat baru dalam dunia blogging . Yea , blog nie memang dah lama wujud . Tapi baru nie je aku kemas-kemas semua . Buang segala habuk , sawang labah-labah kat blog nie , gilap-gilap semua bagi cantik la sikit kan . Korang yang datang nie pun tak la sakit mata segala bila melawat .


Untuk korang semua yang sudi datang melawat blog aku yang tak seberapa nie , terima kasih banyak-banyak ! Kalau korang rasa suka dengan blog aku nie , korang boleh follow . Insya-Allah aku akan follow korang balik . Kalau korang rasa entry aku cambest , korang klik la iklan Nuffnang aku kat sebelah bawah kanan tu sebagai tanda menghargai entry yang aku tulis (eceh!) . Kira macam upah aku jugak la kan kan ? Hahak .




P/S : Ada sape-sape nak join ? Harus terjah ke SINI .



. : Nak Jadi Dr Love Kejap , Boleh ?



Eceh , poyo gile tajuk post nie kan ? Aku bukan la master dalam bab-bab macam nie . Tak jugak phD dalam bab kahwin-kahwin . Tapi aku cuma ada diploma je . Hahak .




Aku selalu je tengok kawan-kawan aku tak kisah la lelaki ke perempuan , suka kat someone tu bagai nak rak tapi orang yang dia giler sangat tu bukannya tau korang suka kat dia ? Aku paham , pasal aku pun zaman sekolah dulu macam tu jugak . Hahak ! Angau sorang-sorang . Padahal orang tu bukan tau pun . Sangat la wudehell bila difikirkan balik .


Kalau nak cerita pasal tu masa lain la yea . Nanti panjang sampai cecah lantai pulak entry aku nie . Anyway , bagi korang yang tengah mengalami situasi macam tu aku ada penyelesaian untuk korang . Skill menarik nie sebenarnya dapat dari pengalaman aku sendiri . Ceritanya bermula macam nie .


Ditakdirkan Tuhan aku telah berkenalan dengan seorang jejaka nie . Aku kenal dia since aku tingkatan 5 lagi , tapi from internet je la . Mula-mula aku tak ada la nak minat kat dia nie . Fine la nak kawan , aku pun single masa tu . Tak salah kot . Cara dia layan aku je dah macam abang-abang layan adik-adik gitu . Cuma aku rasa agak rapat la dengan dia masa tu tapi serius tak rasa apa-apa . Tapi lama-lama terfikir jugak la, aku kawan dengan boyfriend orang ke nie ? Dengan tak malunya aku bertanya . Dan inilah kata beliau : " Ala , orang macam saya nie mana la ada orang minat "

 
Oh, okayy . Dia tak ada girlfriend .


Lega . Bukan apa, cuma aku tak suka rapat dengan boyfriend orang even aku tak minat pun dengan dia . Bila aku masuk UiTM , aku dah tak contact dengan dia . Aku pun tak ingat la macam mana boleh lama-lama makin jarang contact .


Ada la 1 malam tu , aku teringat nak contact dia balik . Start dari tu la aku macam rapat balik dengan dia . Aku pendekkan dari cerita nie . Ntah macam mana , lama-lama hati aku da start rasa lain . Serius tiba-tiba je aku macam tertarik kat dia . Ish! Takkan aku suka dia plak ? Tapi aku tak la bagitau dia . Giler hape ? Ntah-ntah dia dah tak single sekarang . Aku ada tanya pasal tu , tapi banyak kali dia mengelak . Sampai satu malam , aku paksa dia bagitau .



" Ok la saya bagitau , saya memang ada girl sekarang . Dah 4 tahun dah . "






DUSHH ! Isk isk ! Aku dah kena tipu . Tapi tak ape la , maafkan je . Mungkin dia takut aku tak nak kawan dengan dia lepas tau . Serius cakap , ada rasa cikit kecewa la bila dapat tahu . Haha . Dan memang berhasrat nak lupakan aje feel aku kat dia . Buat apa nak simpan kan ? Kawan-kawan je sudah la .


Tapi makin lama, relationship dia dengan girlfriend dia makin tak boleh nak diselamatkan . Memang selalu ada masalah sejak setahun lepas . Dan pastinya aku jugak la yang jadi tempat mengadu dia kadang-kadang . Bila aku dah start bagi kaunseling nasihat tu semua (eceh!) , benda tu la yang buat kitorang makin rapat . Dah aku je yang jadi tempat dia cerita macam-macam kan ? Ditakdirkan jodoh dia tak panjang dengan girlfriend dia . Last-last dia pun mengaku ada feel kat aku jugak . Dan akhirnya aku dapat jugak la Encik Boyfie . Hehe .


See ? Nampak tak kesimpulannya kat situ ? Cara paling efektif ialah jadi bestfriend kepada orang yang kita suka tu . Tapi dengan syarat , dia pun nak kawan dengan korang jugak . Kalau dia tak nak jugak , korang hentikan je la niat korang tu . Hihi . Nanti kecewa tak memasal plak kan . Dan aku tak galakkan korang kacau orang yang dah berstatus 'unvailable' . Kalau yang tu memang korang cari masalah . Kalau kes macam aku nie lain la kan . Memang aku tak tau =P . Kalau korang dekat , rajin-rajin la senyum kat dia . Yang penting merendah diri . Jangan sombong dan pandai berinteraksi . Itu la yang menarik .






. : Shawlipop Contest




contest lagi?
harus la join kann
anjuran : Cik Shawlipop


simple sajaa :)

amacam? hensem tak?
ada hati nak join jugak? haha
oh ya, esok tarikh tutup yea
sila klik SINI

SENANG !
tak payah nak tag orang


P/S : Simple giler tak entry aku ? Haha . Kepada Cik Shawlipop, sila la bagi hamba menang yea?  *wink wink~


05 November 2010

. : Contest Gojes With Shawl


kali nie join contest dari Asyazain pulak !


straight to the point la yea
tengah sakit perot laa . hee ;P

gambar yang dipertaruhkan :



ape dia ? hensem ? macam Lisa Surihani ?

err, aku nak buat pengakuan . aku sebenarnya tak berapa pandai la nak pakai shawls .  korang tengok je la kan macam mana aku pakai ? buatnya nanti tersalah belit . boleh mati tercekik mungkin . muka aku pun macam tak  berapa sesuai kot nak pakai . plain je shawl tu , tak chantek pun kan ? so dah tau dah tak menang . hihi .


*abaikan saje badge Manchester United itu*


ada slogan yea di sini :

" Saya nampak gojes pakai shawl kerana saya merasa yakin diri ini gojes tambahan pula saya seorang yang malas amat nak menggosok tudung. "

tags : GKSB , Ika , Ct Dja

syarat penyertaan boleh tengok kat [ SINI ] oke !

bubye :)


02 November 2010

. : Lelaki Ucap Maaf Dapat Buat Jantung Perempuan Sihat



Walau marah macam mana kita dekat seseorang itu, kita jangan pernah melupakan 2 kata ajaib iaitu “terima kasih” dan “maaf“. Mungkin bagi kalian perkataan ini tidak membawa maksud apa-apa, tapi tahukah kalian bahawa hanya dengan meminta maaf kepada perempuan dengan iklas dapat membantu memanjangkan usianya.


Mengucapkan ‘maaf’ mungkin sangat susah dilafaskan kebanyakkan orang terutama lelaki. Akan tetapi, kajian ilmuwan dari Massachusetts University membuktikan, meminta maaf yang ditujukan pada seorang perempuan boleh meningkatkan kesihatannya terutama jantung.


Perempuan yang mempunyai sifat kelakuan kasar atau menyakitkan dari orang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang dapat memacu risiko serangan jantung atau stroke. Namun ketika mendengarkan kata ‘maaf‘ dapat menurunkan tekanan darahnya dan secara automatiknya dapat kembali normal sekitar 20% lebih cepat.


Sebaliknya tekanan darah laki-laki akan 20% lebih lama untuk pulih setelah mendengar permintaan maaf kerana mendapat perlakuan tak tenang. Hal ini menunjukkan seseorang lelaki cenderung bekerja lebih keras setelah mendengar pengakuan bersalah.


Kajian ini dilakukan ilmuwan di University of Massachusetts Medical School di Worcester, AS. Kajian mengukur tekanan di astolik dari 29 orang lelaki dan 59 perempuan.


Tekanan darah yang diukur dalam kajian ini adalah tekanan darah di astolik, iaitu tekanan dalam darah antara detik jantung atau tekanan dalam arteri-arteri ketika jantung istirehat setelah penat 'bekerja'. Jika tekanan terlalu tinggi, ia dapat meningkatkan kemungkinan stroke atau serangan jantung pada orang tersebut.


Jadi,sayangilah pasangan kalian. Jangan lupa berterima kasih dan meminta maaf.





01 November 2010

. : Calon Bapak Mertua Yang Ditakuti


Kepada Boyfriend anak aku,



Peraturan 1: Kalo ko sampai kat pagar umah aku pastu dok hon-hon, pastikan ko bawak barang yang nak dihantar . sebab ko takkan ambik ape2 atau sesiapa .



Peraturan 2: Jangan ko pegang2 anak aku depan atau belakang aku . Ko boleh pandang dia, selagi mata ko tak merayau lebih dari paras leher anak aku . Kalo ko takleh jaga tangan ko dari dok pegang2 anak aku, aku boleh tolong cabut dan jaga tangan ko kat umah .



Peraturan 3: Aku tau skang nih fesyen budak2 pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender ko . Aku ni open-minded, so aku takkan suruh ko pakai seluar tu elok2 cam manusia normal . Tapi, bagi memastikan yang seluar ko takkan terbukak atau dibukak semasa ber’dating’ ngan anak aku, aku akan pakai stapler gun kat dalam laci aku nih untuk lekatkan seluar ko kat pinggang.



Peraturan 4: Aku rasa mesti ko tau pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari2 kat tv atau internet . Kalo tak pakai perlindungan cam kondom atau lain2, ko mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh ko satu hari nanti . Meh sini aku nak bagitau, kalo ngan anak aku ni, aku lah pelindung tuh . dan aku akan mendatangkan sakit kat tubuh badan ko dan kemungkinan besar akan bunuh ko jugak. Paham?



Peraturan 5: Biasalah kalo ko nak berkenalan lebih baik ngan aku ni sebagai calon bapak mertua ko, ko nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain2 topik semasa.  Aku takmo dengar semua tuh . Satu jer topik yang aku minat nak dengar:  bila ko nak antar anak aku balik ke umah ni semula? Dan jawapan yang aku nak dengar cuma: “Awal.”



Peraturan 6: Aku rasa ko ni hensem, popular kat kolej/pejabat ko, banyak peluang nak dating ngan aweks2 lain yang lagi kiut-miut . aku takde hal ngan kelebihan ko tu.  selagi anak aku pon ok dengan kepopularan ko . Tapi, sekali ko dah couple ngan anak aku, ko jangan pandai2 cari pompuan lain sampai la anak aku dah bosan ngan ko atau dia break-off ngan ko . Kalo ko wat anak aku nangis, aku pulak akan wat ko nangis .



Peraturan 7: Sementara ko menunggu anak aku bersiap, jangan dok mengeluh kalo dia bersiap lama sangat . Kalo ko nak orang yang punctual, ko leh dating ngan mat askar . Kalo ko bosan menunggu kat luar tu, tolong le wat ape yang patut, cam basuh keta aku atau cat pagar umah aku ni .



Peraturan 8: Tempat2 berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa2 tempat yang leh duduk2 atau baring2 . tempat2 yang takde kehadiran orang tua, polis, tok imam . Tempat2 yang gelap.  Tempat2 yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria . Tempat2 yang panas sampai membuatkan anak aku terpaksa pakai tshirt takde lengan, pakai short skirt.  Tempat yang sejuk sampai ko kena panaskan badan anak aku . Movie yang romantic, berunsurkan cium2 tu elakkan . Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan .



Peraturan 9: Jangan sekali-kali menipu aku . Aku ni nampak jer perut buncit, kepala hampir botak, tapi aku akan tau semua pergerakan ko dari spy2 aku . Kalo aku tanya ko nak pegi mana, dengan sapa lagi yang join ngan korang, ko ada satu peluang jer nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka . Aku ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah aku ni . Selalunya aku dok menembak khinzir kat situ . Kalo aku tembak kepala ko kat belakang tu, takde sapa yang nak tanye . Jangan main2 ngan aku .



Peraturan 10: Ko patut takut ngan aku ni, kalo boleh biar sampai sangat2 takut . Aku ni dok teringat2 lagi peristiwa bukit kepong . Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap2 pastu dok berbual kat laman aku nak tembak, aku ingatkan komunis . Nanti dah abih dating, sampai kat pintu pagar, bukak pintu kereta dan angkat dua2 tangan ko tinggi2 . Cakap dengan jelas “saya datang antar anak pakcik” . Pastu terus blah.  Tak payah masuk minum teh . Kilauan matahari yang ko nampak kat tingkap umah aku ni ialah teropong senapang sniper aku .





Sekian.


Yg ditakuti,

Bapak Kepada GF ko .



P/S : Aku suka peraturan no 7 . Mesti bersih selalu kereta bapak aku . Cuma bapak aku tak ada sniper .


*credit to Tok Wan


28 October 2010

. : Eh, Kena Tag Ke?



Mula-mula aku x paham jugak la ape kebenda la tag mengetag nie . Tapi bila kena tag dengan Cik Qadeeja tadi baru la aku paham . Oo.. ini ke tag ? *sila bayangkan muka blur diriku* . Hehe ! Terima kasih saudari . Tapi takpe laa.. alang2 tengah tak tau nak tulis entry ape nie kan ? Nie la masa2 nak cintan cintun dengan blog nieh . Lepas nie dah sambung study, mesti la kurang masa aku ngadap lappy . Ehem! *boleh pecaye?* . Kita layan ! Zass !



Once you have been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, fact, habits, or goal about you . At the end, choose 25 people to be tagged


  1. Puteri sulung kepada Puan Fuziah bt. Arifin + Encik Abd Razak b. Mohd Nasir .
  2. Sangat sukakan Doraemon hingga pernah digelarkan 'seorang Doraemon' oleh Encik Boyfie yang gedik garang ;P 
  3. Pencinta kucing tapi tak dibenarkan membela kucing di rumah atas undang-undang Puan Mama rumah ini .
  4. Sebulan sekurang-kurangnya sekali mesti buat artwork . Bercita-cita nak buat komik sendiri nanti, pastu orang beli, pastu mesti la ramai peminat kan? Haha!
  5. Suka makeup, tapi sejak pimple dah tak ada nie, makin malas pulak .
  6. Blogging bila suka . Kalau malas harus dah bersawang belog ini . Terutama apabila broadband menjadi berukband .
  7. Semakin sukakan hijau . Maaflah biru sebab makin lama meninggalkan kau .
  8. Tak pernah merasa berat badan lebih dari 42kg . Tak pernah melepasi ketinggian 153cm . Dah memang comel kecik kan ?
  9. Shopping? Kurang minat . Selalu beli barang ikut perlu saje . Tak gila barang branded .
  10. Dalam wardrobe aku korang akan susah nak jumpa fesyen baju yang sama .
  11. Sensitif, tapi pemaaf . Cepat marah, tapi cepat sejuk .
  12. Encik Boyfie cakap, "Ira nie keras kepala tau tak?" . Terbukti aku mempunyai masalah kedegilan yang tidak terkawal .
  13. Rasa nak pergi holiday dengan Encik Boyfie untuk next year . Tioman Island mungkin .
  14. Tak suka cicak yang selalu menghantui hidupku .
  15. Senang sangat kena selsema . Tak tau kenapa .
  16. Agak sedih sebab sejak sekolah tak pernah ada medal sukan . Cuma trofi akademik saje yang memenuhkan ruang rumah .
  17. Nak ada muka + rambut macam Lisa Surihani . *ok, nie serius tak boleh blah*
  18. Suka menangguh-nangguh . Bad habit yang rasa susah sangat nak hilang . Except kalau dah rasa excited sangat tu, buat la .
  19. Tak tahan rasa sejuk, lebih rela rasa panas . Selalu terjadi rasa sejuk bila berasa di dalam kelas di UiTM Segamat, atau harus aku gelarkan UiTM German disebabkan air cond mereka yang sejuk gila woo .
  20. Saya nak jadi budak baik! Yeah!
  21. Ramai cakap aku nerd pendiam, yeke ? Cuma aku suka mendengar kot . Diakui diriku juga seorang pemalu . Aww ;D
  22. Suka belajar bahasa negara lain . Contoh : Jepun, Korea, Sepanyol etc.
  23. Food pulak.. Erm, rasa macam suka udang la? Hehe . Kenapa? Tanya Encik Boyfie untuk kisah selanjutnya .
  24. Kadang-manja tapi hanya orang tertentu saja boleh rasa .
  25. Last kan? Ok nak cakap , I LOVE MYSELF .  





Err.. nak tag sampai 25 orang? Haha! Macam nie je la . Memandangkan tenet skang slow . Next time aku tag . Oke? Siapa-siapa yang baca ambik je la tag nie yeap . Aku tak marah punya laa . Yang sempat nak tag :

26 October 2010

. : Beware Girls !!



Sumber Dari Seorang Kawan:

Semalam, saya sampai ke ofis agak awal . Jadi saya duduk dululah dalam kereta sambil mendengar lagu . Tiba-tiba, terkejut saya apabila ternampak kereta peronda polis berhenti dibelakang saya . Dengan penuh gaya , seorang encik polis datang ke arah saya.

"Selamat pagi, Cik Kak.."
"Errr selamat pagi.." jawab saya, dengan nada yang terkejut.

Tahu yang saya nampak panik, encik polis tu tersenyum sambil berkata :

"Selalu ke ofis, memandu sorang diri ke?"

"Errr.. ya, saya sorang je . Apahal Encik..?"

"Beginilah, saya cuma nak menasihatkan awak saja . Awak tak buat kesalahan apa-apa, jangan takut. Cuma.. macam yang kita semua tahu, sekarang banyak betul berlaku gejala ragut, rogol, cederakan, bunuh.. berlaku kepada wanita . Orang-orang yang
tak sihat ni, selalunya akan perhatikan dulu mangsa mereka, beberapa hari sebelum dia nak menggana
s".

"Saya nasihatkan awak, jangan terlalu menghias kereta yang boleh menggambarkan sesebuah kereta kepunyaan wanita . Kalau boleh, anak-anak patung dan bunga-bunga, jangan diletak didalam kereta . Biar 'mereka' susah nak membezakan kereta lelaki dan kereta wanita . Lagipun hiasan anak-anak patung ni memang menjadi pemikat kepada mereka-mereka yang suka bersembunyi dicelah kereta, terutamanya dikompleks-kompleks beli-belah untuk mencari mangsa .Sebab mereka tahu, hanya wanita saja yang suka menghias kereta dengan anak patung ni".

"Banyak kes ragut di tempat parking, mendapati penjenayah berada ditepi kereta mangsa, beberapa minit, sebelum mangsa sampai.. Dan salah satu cara mereka nak tahu kereta tu milik wanita atau lelaki, ialah melalui keadaan dan rupa dalaman kereta itu .Jadi berhati-hatilah, jaga diri baik-baik".

kata encik polis itu lagi sebelum berlalu .


"Terima Kasih encik.." jawab saya, bertambah-tambah pucat .


Err... . betul jugak . Tiba-tiba terus perasaan takut menjelma . Sebelum ni tak ada pulak . Memang tak terfikir saya sebelum ni, yang hiasan kereta juga mengundang bahaya . Hmmmm... nampaknya Hello Kitty, Pooh dan kawan-kawannya tak boleh lagi berjalan-jalan bersama Kancil saya . Kena duduk kat rumah aje .

Moral of the story :
 

Hiasan kereta bukan saja menarik kanak-kanak, tetapi juga menarik penjenayah! Kepada semua pemandu wanita, JAGA DIRI . Tolong sebarkan kepada yang tersayang .




P/S : nak tak kereta camnie ?








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...