28 October 2010

. : Eh, Kena Tag Ke?



Mula-mula aku x paham jugak la ape kebenda la tag mengetag nie . Tapi bila kena tag dengan Cik Qadeeja tadi baru la aku paham . Oo.. ini ke tag ? *sila bayangkan muka blur diriku* . Hehe ! Terima kasih saudari . Tapi takpe laa.. alang2 tengah tak tau nak tulis entry ape nie kan ? Nie la masa2 nak cintan cintun dengan blog nieh . Lepas nie dah sambung study, mesti la kurang masa aku ngadap lappy . Ehem! *boleh pecaye?* . Kita layan ! Zass !



Once you have been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, fact, habits, or goal about you . At the end, choose 25 people to be tagged


  1. Puteri sulung kepada Puan Fuziah bt. Arifin + Encik Abd Razak b. Mohd Nasir .
  2. Sangat sukakan Doraemon hingga pernah digelarkan 'seorang Doraemon' oleh Encik Boyfie yang gedik garang ;P 
  3. Pencinta kucing tapi tak dibenarkan membela kucing di rumah atas undang-undang Puan Mama rumah ini .
  4. Sebulan sekurang-kurangnya sekali mesti buat artwork . Bercita-cita nak buat komik sendiri nanti, pastu orang beli, pastu mesti la ramai peminat kan? Haha!
  5. Suka makeup, tapi sejak pimple dah tak ada nie, makin malas pulak .
  6. Blogging bila suka . Kalau malas harus dah bersawang belog ini . Terutama apabila broadband menjadi berukband .
  7. Semakin sukakan hijau . Maaflah biru sebab makin lama meninggalkan kau .
  8. Tak pernah merasa berat badan lebih dari 42kg . Tak pernah melepasi ketinggian 153cm . Dah memang comel kecik kan ?
  9. Shopping? Kurang minat . Selalu beli barang ikut perlu saje . Tak gila barang branded .
  10. Dalam wardrobe aku korang akan susah nak jumpa fesyen baju yang sama .
  11. Sensitif, tapi pemaaf . Cepat marah, tapi cepat sejuk .
  12. Encik Boyfie cakap, "Ira nie keras kepala tau tak?" . Terbukti aku mempunyai masalah kedegilan yang tidak terkawal .
  13. Rasa nak pergi holiday dengan Encik Boyfie untuk next year . Tioman Island mungkin .
  14. Tak suka cicak yang selalu menghantui hidupku .
  15. Senang sangat kena selsema . Tak tau kenapa .
  16. Agak sedih sebab sejak sekolah tak pernah ada medal sukan . Cuma trofi akademik saje yang memenuhkan ruang rumah .
  17. Nak ada muka + rambut macam Lisa Surihani . *ok, nie serius tak boleh blah*
  18. Suka menangguh-nangguh . Bad habit yang rasa susah sangat nak hilang . Except kalau dah rasa excited sangat tu, buat la .
  19. Tak tahan rasa sejuk, lebih rela rasa panas . Selalu terjadi rasa sejuk bila berasa di dalam kelas di UiTM Segamat, atau harus aku gelarkan UiTM German disebabkan air cond mereka yang sejuk gila woo .
  20. Saya nak jadi budak baik! Yeah!
  21. Ramai cakap aku nerd pendiam, yeke ? Cuma aku suka mendengar kot . Diakui diriku juga seorang pemalu . Aww ;D
  22. Suka belajar bahasa negara lain . Contoh : Jepun, Korea, Sepanyol etc.
  23. Food pulak.. Erm, rasa macam suka udang la? Hehe . Kenapa? Tanya Encik Boyfie untuk kisah selanjutnya .
  24. Kadang-manja tapi hanya orang tertentu saja boleh rasa .
  25. Last kan? Ok nak cakap , I LOVE MYSELF .  





Err.. nak tag sampai 25 orang? Haha! Macam nie je la . Memandangkan tenet skang slow . Next time aku tag . Oke? Siapa-siapa yang baca ambik je la tag nie yeap . Aku tak marah punya laa . Yang sempat nak tag :

26 October 2010

. : Beware Girls !!



Sumber Dari Seorang Kawan:

Semalam, saya sampai ke ofis agak awal . Jadi saya duduk dululah dalam kereta sambil mendengar lagu . Tiba-tiba, terkejut saya apabila ternampak kereta peronda polis berhenti dibelakang saya . Dengan penuh gaya , seorang encik polis datang ke arah saya.

"Selamat pagi, Cik Kak.."
"Errr selamat pagi.." jawab saya, dengan nada yang terkejut.

Tahu yang saya nampak panik, encik polis tu tersenyum sambil berkata :

"Selalu ke ofis, memandu sorang diri ke?"

"Errr.. ya, saya sorang je . Apahal Encik..?"

"Beginilah, saya cuma nak menasihatkan awak saja . Awak tak buat kesalahan apa-apa, jangan takut. Cuma.. macam yang kita semua tahu, sekarang banyak betul berlaku gejala ragut, rogol, cederakan, bunuh.. berlaku kepada wanita . Orang-orang yang
tak sihat ni, selalunya akan perhatikan dulu mangsa mereka, beberapa hari sebelum dia nak menggana
s".

"Saya nasihatkan awak, jangan terlalu menghias kereta yang boleh menggambarkan sesebuah kereta kepunyaan wanita . Kalau boleh, anak-anak patung dan bunga-bunga, jangan diletak didalam kereta . Biar 'mereka' susah nak membezakan kereta lelaki dan kereta wanita . Lagipun hiasan anak-anak patung ni memang menjadi pemikat kepada mereka-mereka yang suka bersembunyi dicelah kereta, terutamanya dikompleks-kompleks beli-belah untuk mencari mangsa .Sebab mereka tahu, hanya wanita saja yang suka menghias kereta dengan anak patung ni".

"Banyak kes ragut di tempat parking, mendapati penjenayah berada ditepi kereta mangsa, beberapa minit, sebelum mangsa sampai.. Dan salah satu cara mereka nak tahu kereta tu milik wanita atau lelaki, ialah melalui keadaan dan rupa dalaman kereta itu .Jadi berhati-hatilah, jaga diri baik-baik".

kata encik polis itu lagi sebelum berlalu .


"Terima Kasih encik.." jawab saya, bertambah-tambah pucat .


Err... . betul jugak . Tiba-tiba terus perasaan takut menjelma . Sebelum ni tak ada pulak . Memang tak terfikir saya sebelum ni, yang hiasan kereta juga mengundang bahaya . Hmmmm... nampaknya Hello Kitty, Pooh dan kawan-kawannya tak boleh lagi berjalan-jalan bersama Kancil saya . Kena duduk kat rumah aje .

Moral of the story :
 

Hiasan kereta bukan saja menarik kanak-kanak, tetapi juga menarik penjenayah! Kepada semua pemandu wanita, JAGA DIRI . Tolong sebarkan kepada yang tersayang .




P/S : nak tak kereta camnie ?








24 October 2010

. : Surat Daripada Seorang Lelaki Kepada Future Wife(s) Beliau



Kehadapan my future wife(s)


I menulis article ini bukan lah kerana di cabar oleh seorang member yang ingin melihat keromantikan I. Tapi.. err.. I ...menulis ini adalah kerana kehendak I. So, sila baca entri ni perlahan-lahan. Tak perlu laju-laju.


So, wahai my future wife(s)


I don't know who the hell are you and I have no idea where you are right now. But one day, bila kita dah berjumpa, I harap you mampu terima I seadanya seperti mana I akan terima you dan diri you sebenarnya. Lagi pun, I tahu yang you ni memang comel. Dan baik. Dan rajin. Dan alim. Dan cun.


I berharap bila I check facebook you nanti, you tidak letak banyak gambar you yang daring-daring kat facebook. Sebab, setahu I, kalau perempuan tu comel, mesti nak tunjukkan ke seluruh dunia. Macam lah dia sorang je yang comel. I comel tak ada pun letak gambar kat facebook tunjuk ke seluruh dunia. Boleh je hidup. Ehem.


Serta, gambar di facebook tu, jangan lah nak dedah sana dedah sini. Malu I. You pun tau kan, perempuan ni ibarat cokelat Ferrero Rocher. Bila berbalut dengan pembalut, even cokelat tu jatuh kelantai pun orang still nak. Tapi kalau dah tak berbalut, bila jatuh ke lantai, semua buat dono. Ada tu, kalau boleh, ada yang nak pijak lagi. You pun tak nak kena pijak kan?


Lagi pun, you tahu, tak ada lelaki di dunia ni yang nak kahwin dengan perempuan yang seksi meksi.


My future wife(s),


I tak tahu pasal masa depan I. I tak tahu berapa banyak duit yang I akan ada. So, dengan kata lain, I mungkin tak akan mampu kasi rumah 10 tingkat kat you. I juga mungkin tak mampu kasi you 10 emas intan berlian. Harap you tak kisah dengan diri I yang tak beharta ni. Tapi kalau setakat kasi you 20 hingga 30 anak tu, I okay je. Dalam tiga tahun, kita mungkin akan ada 2 anak. Tapi tu tak termasuk yang kembar tau.


Bila kita ada rumah nanti, I tak kisah kalau you nak bekerja. Tapi lagi bagus kalau you duduk je rumah jaga I. I bukan mintak di layan bagai raja. Tapi kalau I balik dari kerja tu, apa salahnya tanggalkan stokin I, urut bahu I, sediakan minum-minum I. Tapi kalau you tak nak buat, tak apa. I boleh tambah lagi 1 (cukup 2). Lagi pun, bila I tambah lagi 1, kurang la sikit beban you. See? I memang prihatin.


Hmm. You tau, I tak mengharapkan yang you adalah gadis lemah lembut dan ikut semua kata I. Kalau you boyish sikit pun apa salahnya. Aggressive itu menarik. Kalau boleh, lebihkan kat bahagian mengada-ngada dan keras kepala you tu. I suka. Senang la I nak ajak bergaduh kalau macam tu. Sebab kalau di ikutkan, I tak suka perempuan yang lemah lembut sangat. Nanti tak meriah rumah tangga. So kalau skali skala bergaduh, best juga kan? Lagi pun, kita gaduh siang-siang je, bila dah nampak katil di malam Jumaat, kita berbaik lah. Tambahan pula, bagi kita, setiap malam kan malam Jumaat.


My future wife (s),


You, I harap you reti memasak. You mesti reti memasak. Apa? Tak salah kalau perempuan tak reti masak? Ya. Memang tak salah. I tak kata pun salah. Tapi jangan salahkan I kalau I tambah lagi 1 isteri (cukup 3) sebab yang satu dan dua tak reti masak nak buat macam mana kan? Okay tak-tak. I tak nak bini 2,3,4. Banyak sangat. bukan tak mampu. Tapi... Ehem.


Actually, I bukan mintak you masak macam makan kat hotel. Asalkan you reti masak yang simple-simple sudah lah. You tau, air tangan masakan isteri lah yang buat si suami setia. Lagi pun, tak akan setiap hari kita nak makan kat restoran kan? Kalau setiap hari makan kat restoran, baik I kahwin je dengan mak cik tukang masak tu. Ye tak? You pun tak nak kan I tambah lagi satu (cukup 4) kan?


I harap you reti jaga diri sebelum jumpa I. Kalau boleh, jangan couple banyak-banyak. Tak pernah couple lagi bagus. Tapi kalau dah couple tu, jangan buat yang bukan-bukan dengan boyfriend you. Bila dating tu, jangan nak mengada-ngada keluar berdua. Boyfriend you tu bukan boleh percaya sangat. Kebanyakkanya adalah buaya. Sebab kalau dah lelaki, mesti bermulut manis. Boys, their mouth is bull****. So, don't trust them.


Akhir kata dari I, bila kita kahwin nanti, you masak, I makan. I imam, you makmum. I baca doa, you aminkan. You merajuk, I pujuk. Perfect, kan? So cepat lah cari I. I takut lah nak cari 'you'. Takut tersalah pilih perempuan lain. You pun mesti tak nak jadi isteri ke dua I kan.





P/S : nak dapat pasangan yang baik, kita pun kena la baik jugak laa . yea tak ? :D


20 October 2010

. : " I'm 16 and I'm Married "


pada korang la kan..
pelik x tajuk post nie?
maybe x pelik la kan
kalau kita skang ada kat zaman tok moyang kita
zaman dulu..
umur 12 tahun pun da dikawenkan
 nie zaman moden..
ada ke budak2 nak kawen umur camtu?
 kalau aku la kan..
if aku cakap ngan parents aku nak kawen skang jugak
 dapat penampar free kut..? ihihi..

tapi aku cukup respect dengan mereka nie :






eceh, puan oke!
mereka berdua nie baru 16 tahun
percaya x? 
kalau dengan aku..
kira pangkat adik la diorang nie
dalam usia yg macam nie
dah pun jadi anak, pelajar, isteri dan bakal ibu
sape yg rasa nak tau pasal diorang nie..
bole la klik link blog mereka kat atas nie yea!

tibe2 teringat plak kata2 Encik Boyfie :

" ala, pempuan memang suka kawen awal. "

mula2 cam nak marah aje bila dia cakap camtu
apsal pulak pempuan je??

MySpace

tapi nasib baik la dia gurau je kann..
dia cakap lagi :

" tau x kenape? sebab jodoh diorang da sampai :) "

haa.. yela, bila plak turn kita kan? haha!

ada baiknya nikah awal nie..
at least kat luar tu kurang la kes fitnah + buang baby
kesian la kan kalau baby yg comel tu dibuang?

kalau aku la kan..
memang x ready lagi la nak tanggung responsibility tu semua
tapi jodoh pertemuan semua tu kan kat tangan Tuhan
mama aku pun selalu tanya,
yg mana satu lelaki kesayangan aku sekarang?
ehe! sabar la dulu ma..
jodoh tu ada :)

tapi kadang2 aku tengok manusia nie..
memang ramai yg tamak
selalu nak sesuatu yg bukan hak dia
sebab tu ada istilah 'curang' kat dalam dunia nie..


buat Puan Ema dan Puan Ifa :

selamat menjalani hidup baru bersama suami terchenta..
be a good wife and loving mother oke!

MySpace



17 October 2010

. : Diet Rasulullah S.A.W




Ada sedikit ilmu yg ingin dikongsi bersama dengan kawan2 semua . .

Rupa-rupanya tanpa kita sedar , dalam makanan yg kita makan sehari2 , kita tak boleh main balun aje . Sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis , lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit apabila kita telah tua nanti . Apabila kawan2 telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lain-lainnya .

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga . Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2 . Apa kata kita ikut diet nie? Tak payahlah susah2 makan pil untuk kurus . Insyaallah kalau kawan2 ikut diet Rasullullah . Gerenti kawan2 takkan sakit perut ataupun keracunan makanan .

  • Jangan makan SUSU + DAGING
  • Jangan makan DAGING + IKAN
  • Jangan makan IKAN + SUSU
  • Jangan makan AYAM + SUSU
  • Jangan makan IKAN + TELUR
  • Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
  • Jangan makan SUSU + CUKA
  • Jangan makan BUAH + SUSU  (cocktail etc.) 



 
  1. JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI . 
  2. TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI .
  3. JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN  MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA .

 
nampak memanglah pelik...
tapi, kalau tak percaya cuba la !
ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie..
tapi berkesan bila kita sudah tua nanti.


 
P/S : Sampaikan walau sepatah .


14 October 2010

. : Taktik Merogol Paling Keji



Berlaku di KL baru-baru ini. . Cara baru orang memperdaya perempuan untuk dirogol . Kawan dia sendiri yang telah menjadi mangsa . Kawan dia keluar ofis agak lewat iaitu agak-agak dekat malam juga . Dia terserempak dengan seorang kanak-kanak menangis di tepi jalan . Kerana kesian, dia hampiri dan bertanya budak tu kenapa dia sorang-sorang petang-petang begini . Budak tu kata yang dia dah sesat dan minta dihantar balik ke rumahnya . Budak tu kemudiannya menunjukkannya sekeping kertas yang tertulis alamat rumahnya . Perempuan ni kira berhati mulia, tanpa mengesyaki apa-apa terus bawa budak tu ke alamat berkenaan . Setibanya di rumah itu, dia pun menekan loceng pintu . Sejurus kemudian dia pengsan lantaran loceng berkenaan disambungkan dengan wayar berkuasa tinggi .


Hari berikutnya apabila dia tersedar, dia berada di sebuah rumah kosong di kawasan berbukit, dalam keadaan telanjang . Kondom ada di merata-rata dengan air mani berhamburan . Tak kurang 20 kondom semuanya . Dia langsung tak mengenali penyerangnya . Begitulah jenayah akhir-akhir ini mensasarkan mangsanya . Jika terserempak dengan keadaan sebegini, jangan sesekali turuti kemahuan kanak-kanak itu, sebaliknya hantar je dia ke balai polis yang berdekatan.


Hantarlah kepada rakan-rakan anda yang wanita supaya mereka berhati2 & hantar pada rakan-rakan anda yang lelaki supaya mereka boleh memperingatkan adik-adik , kakak-kakak & ibu mereka . Selamatkan mereka dari menjadi mangsa syaitan yang bertopengkan manusia. Jangan biar naluri keperihatinan mereka mendatangkan bahaya pada mereka sendiri .






P/S : Wahai lelaki, perempuan itu perlu dijaga, dihormati, dilindungi .


13 October 2010

. : Contest Candid Camera


kali nie nak join contest dari Kak Noie plak..


even tau x kan menang punye..
tapi aku nak join jugak ! peduli hape? haha !


MySpace


gambar yang telah menjadi taruhan :



captured by my lil' sis
 ketika aku sedang asyik membaca..
oh, cuma ada pesanan saja dari Encik Boyfie

" jangan main panas kat pantai,
nanti jumpa lagi sumpah dah x kenal "

ok, segan .

tag : 
Fatin & Hafizah


syarat2 penyertaan bole tengok kat [ SiNi ]
good luck kepada sape2 yg nak join !


MySpace


11 October 2010

. : Mari Melukis Bersama Saya


hapdet lagi yea tuan2 dan puan2 !
selepas menjalani 1 minggu yg stress

err.. stress ke? haha! 

oke, berbalik pada tajuk utama
sape2 yg kenal rapat ngan aku
mesti tau pasal hobi aku yg satu nie
bila sampai satu tahap aku bosan tahap tapir lapar
aku mesti cari pensel ngan kertas
tibe2 aku dengar

" nak menconteng la tu " 

ujar salah seorang rakan baik ku
paham sangat da
sebab nie je cara aku rasa masa berjalan cepat sket

nie antara sikit2 hasilnya : 


30/08/2010
 drawing kat atas nie paling aku sayang..
sebab serius buat aku rindu kat Encik Boyfie
Encik Boyfie pena letak dagu dia atas kepala aku camtu
pasal ape?
sebab ketinggian aku mengizinkan dia buat camtu
aku x tau la sama ada dia yg tinggi
ker.. aku yg rendah sangat ?

MySpace

oke, contengan seterusnya


aku x ingat la bila aku lukis nie..
rasanya masa cikgu tengah membebel kat depan kelas
kat belakang aku sebok wat menda alah nie..
err.. masa kelas Kimia kot?
sumpah aku x suka subjek tuh
aku terer cuma bila topic 'Introduction to Chemistry' 
wadafak!


19/12/2006
drawing nie paling dapat sambutan masa kat skola dulu
nak muntah skang? silakan

MySpace

da siap? oke, aku sambung balik citer
sebenarnya masa skola dulu aku banyak sangat melukis
tapi yg aku dapat kumpul sikit je
pasal ape?
atas permintaan kawan aku la semua tu
aku abes lukis je mintak
pastu aku x bagi buat muke seposen
kalau sorang dua je x ape la jugak
pastu mintak lagi, sampai sanggup bayar pun ade
hadoy la.. tu pasal la
collection aku masa skola sikit je dapat simpan
ramai yg mintak lukisan nie tapi sorry aku x bole bagi
ada sentimental value beb!
even aku da lupa da kat orang tu..

NEXT !

27/05/2007
hai !! karekter yg aku curik dari seorang kartunis Malaysia
nama dia Benny Wong
aku just lukis balik je yg nie..
antara komik dia yg famous
Innocent, The Fishes, Fatal Chaous, Le Gardenie, Naive etc
bertimbun komik dia kat uma aku..
serius aku giler minat artwork dia
seksi x hingat la kalau lukis perempuan.. haha!

MySpace

09/08/2007
nie aku x ingat karekter dari mana..
tapi nie la 1st time aku warnakan lukisan
pakai pencil colour Luna kot
ahaha, sumpa buruk!
terus terang aku cakap kat korang
aku x pandai la main warna


30/11/2007
sombong kan muka awek nie?
nie pun artwork asal dari Benny Wong jugak
sape rajin baca komik dia tu tau la karekter nie
Angel nama dia
dari novel grafik The Fishes
search kat Gempak Starz okeh !


25/01/2009
korang kenal x sape dia nie?
kalau x kenal sila hantuk kepala anda ke dinding
kerana anda telah melalui zaman kanak2 yg sangat kesian
aku lukis nie pun sebab kawan aku suruh
tapi sampai skang dia x amek pun..


29/11/2007
sebenarnya impian aku salah satunye
nak ada komik yg aku buat sendiri pastu 1 Malaysia baca
hihik.. berangan la lu!
da la pemalas.. kalau aku rajin da bole dapat kot
by the way aku punya hobi nie suka2 je
x lebih pun..


22/06/2007
nice chibi Gerard ! haha..
nie la pakwe aku masa form 4
vocalist band My Chemical Romance
antara kegilaan aku masa tu..


26/11/2007
ape motif aku lukis gambar laki ngan pompuan nieh?
sebenarnya aku x reti sangat lukis lelaki
so aku saje lukis camnie.. nak tengok beza
anatomi diorang lain dari pompuan
bentuk muka, mata, badan memang sah la lain
kalau korang perasan artwork aku banyak gambar girls.. betol x?


20/09/2006
bunga favret ku..
bila cikgu x masuk kelas
nie la kerja aku
bukan nak baca buku!
PMR plak masa tu..
buat adik2 semua
janganlah anda contohi sikap seperti ini yea?


ntah bila la aku lukis nie..?
tau2 da ade je dalam fail aku..


25/01/2008
 cehh! baru sekola nak bercinta..
terok gak erk drawing aku masa form 5?
aku x rasa lukisan nie nampak hidup pun..
kaku giler.. comot 1 hal


09/12/2008
karekter ori..
try nak buat realism sikit cam potret la konon2
tapi cam karton gak jadinye..

MySpace


25/05/2010
bila masuk je tahun 2010..
aku da asyik lukis gambar couple je.. hihi

MySpace

nie semua bukan saje2 aku lukis
emotion aku jugak
just a way to express them..


03/09/2010
 nie antara contengan yg terbaru
ada improvement ke..?



eh? tibe2 ade kaler plak?
ok guys.. jangan gelak eah
nie adalah percubaan pertama
aku mewarna pakai Adobe Photoshop
lagi satu nampak signature kat atas tu?
pemberian seorang classmate 
menunjukkan lukisan nie bukan aku buat
aku cuma WARNAKAN sahaja
aku da cakap aku failed bab mewarna..

cukup la nie aje yea..
aku da ngantok.. haha
thanks for viewing!
see ya in the next entry

MySpace


08 October 2010

. : Meaningful of 20 Dollars . .




A man came home from work late, tired and irritated,to find his 5-year-old son waiting for him at the door.

"Daddy, may I ask you a question?"

"Yeah, sure, what is it?" replied the man.

"Daddy, how much money do you make an hour?"

"That's none of your business! What makes you ask such a thing?" the man said angrily.

"I just want to know. Please tell me, how much do you make an hour?" pleaded the little boy.

"If you must know, I make $20.00 an hour."

"Oh, " the little boy replied, head bowed. Looking up, he said,

"Daddy, may I borrow $10.00 please?"

The father was furious.

"If the only reason you want to know how much money I make is just so you can borrow some to buy a silly toy or some other nonsense, then you march yourself straight to your room and go to bed. Think about why you're being so selfish. I work long, hard hours everyday and don't have time for such childish games."

The little boy quietly went to his room and shut the door. The man sat down and started to get even madder about the little boy's questioning. How dare he ask such questions only to get some money.

After an hour or so, the man had calmed down, and started to think he may have been a little hard on his son. May be there was something he really needed to buy with that $10.00 and he really didn't ask for money very often. The man went to the door of the little boy's room and opened the door.

"Are you asleep son?" he asked.

"No daddy, I'm awake," replied the boy.

"I've been thinking, maybe I was too hard on you earlier," said the man.

"It's been a long day and I took my aggravation out on you. Here's that $10.00 you asked for."

The little boy sat straight up, beaming.

"Oh, thank you daddy!" he yelled.

Then, reaching under his pillow, he pulled out some more crumpled up bills. The man, seeing that the boy already had money, started to get angry again. The little boy slowly counted out his money, then looked up at the man.

"Why did you want more money if you already had some?" the father grumbled.

"Because I didn't have enough, but now I do," the little boy replied.

"Daddy, I have $20.00 now... Can I buy an hour of your time?"





p/s : So.. share $20.00 worth of time with someone you love. Don't forget to have time for those you love! :)



07 October 2010

. : Kalau Kena Rompak kat ATM . . .




kalau la korang kena rompak kat ATM
ape nak buat?
nanges2? pukul perompak tu balik?
atau cuba nak berkenalan dgn perompak tersebut?
maybe ramai tak tau..
okeh!
nie aku nak kasi tau info sket
tapi tak tau la bole guna kat semua ATM or tak..





Sekiranya anda dirompak dan dipaksa untuk mengeluarkan wang akaun anda daripada mesin ATM, anda boleh meminta bantuan cara senyap dengan memasukkan no Pin anda di mesin ATM cara terbalik. Sebagai contoh jika no Pin anda adalah 123456, jadi anda harus memasukkan nombor 654321. Mesin ATM akan mengenalpasti nombor tersebut adalah nombor yang diterbalikkan daripada nombor yg sebenarnya melalui kad anda yang masukkan kedalam mesin tersebut. Mesin ATM akan tetap mengeluarkan wang tunai seperti biasa, tapi apa yang kita tidak ketahui, pihak Bank dengan segera akan menghantar pihak berkuasa (Polis) kepada anda. Perkara ini pernah disiarkan di TV baru-baru ini dan ianya menyatakan kaedah ini jarang diguna disebabkan ramai orang tidak mengetahui akan kewujudan sistem yg seumpama ini.

Sebarkan yea ! ٩(-̮̮̃•̃)۶


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...